Zorg goed voor onze stad en voor elkaar

In 2018 fietste ik langs het Van Randwijk-monument en zag weer die prachtige tekst die ik al zovele keren had gelezen toen ik jaren daarvoor in die buurt mocht wonen: ‘EEN VOLK DAT VOOR TIRANNEN ZWICHT ZAL MEER DAN LIJF EN GOED VERLIEZEN, DAN DOOFT HET LICHT…’, Burgemeester Eberhard van der Laan was net overleden en zijn laatste woorden aan ons hadden een diepe indruk op me gemaakt, zoals op vele Amsterdammers. Ik dacht, hoe mooi zou het zijn als die boodschap ook vereeuwigd zou worden op deze manier. Dus diende ik mijn plan in om zijn wens, ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’, ook als tekst te vereeuwigen in stadsdeel West. En dan het liefst in De Baarsjes, waar hij heeft gewoond, en ik ook tussen 1992 en 2018.

Mijn idee was een wedstrijd uit te schrijven waarbij kunstenaars uit het stadsdeel een werk konden indienen en dat de bewoners daarop konden stemmen. Het idee werd unaniem omarmd en aangenomen. Er kwamen veel inzendingen binnen. Vrijwel altijd met zijn beeltenis erbij, wat eigenlijk niet helemaal mijn uitgangspunt was (het ging mij om de boodschap), maar het was hartverwarmend! Ik herinnerde me het werk wat Kamp Seedorf maakte in 2017. Ik besloot ze te benaderen om te vragen of ze hun destijds door gemeente verwijderde kunstwerk ook wilden indienen. Op de dag van de stemming zat ik voor mijn laptop en zag het aantal stemmen op dit werk met de seconde oplopen! Ze hebben met ruim 4000 stemmen gewonnen en in 2019 werd het uitgevoerd.

Op 1 juli 2019 werd het feestelijk onthuld en alle aanwezigen kregen ook nog een sjaal met daarop de tekst ‘ZORG GOED VOOR ONZE STAD EN VOOR ELKAAR’, terwijl er Eberhardjes werden rondgedeeld. Ga eens kijken op het Mercatorplein, maar neem bovenal die woorden ter harte!

Enkele nieuwsartikelen: